Webdesign Joeri van Veen
Persbericht, Culemborg

‘Who’s afraid of Ger Lataster’
Dolf Welling: “Ger Lataster (...) de eerste grote romanticus in de Nederlandse schilderkunst sinds van Gogh”.Titel:"Zelfportret met palet".
Techniek: Olieverf, spuitlak en houtskool op doek.
Jaar:1985.
Afmetingen: 200x134cm.

De stichting Pianomania organiseert eenmaal per jaar een festival of expositie onder de titel “Who’s afraid of...”waarbij hedendaagse kunst centraal staat. In 2008 was dat het Canto Ostinato van Simeon ten Holt en in 2009 Minimal Art”.
Dit jaar staat “Who’s afraid of Ger Lataster” op het programma.

Beeldend kunstenaar Ger Lataster is heeft dit jaar de respectabele leeftijd bereikt van 90 jaar.
Van 11 juni tot 11 juli 2010 stellen wij het werk van deze bijzondere kunstenaar centraal in een expositie in de Grote of Barbarakerk te Culemborg.

De schilder Ger Lataster wordt over het algemeen gerekend tot de abstract-expressionisten. Hij verwierf nationaal en internationaal bekendheid tijdens de hoogtijdagen van deze stroming in de jaren ’50 en ’60.

Lataster, waarover Willemijn Stokvis schreef: “...dat (zijn werk) in uitdrukkingskracht niet onderdoet voor die van werken van zijn tijdgenoten Jorn, Appel en De Kooning”.
Sindsdien heeft Lataster tot vandaag toe het apstract-expressionisme weten te gebruiken als een zich voortdurend vernieuwende en verrijkende methode. Ondank een grote verscheidenheid aan technieken en onderwerpen kent zijn oeuvre een grote innerlijke consistentie. Een “Lataster” is in een oogopslag als zodanig te herkennen.

Volgens Dolf Welling is “Ger Lataster (...) de eerste grote romanticus in de Nederlandse schilderkunst sinds van Gogh”.

De thema’s in het werk van Lataster getuigen zowel van een diepe maatschappelijke betrokkenheid als oog voor de directe omgeving. Zelf zegt hij hierover: “Het hoeven niet altijd grote onderwerpen te zijn die aanleiding geven tot het maken van een schilderij. Soms zie je heel gewone dingen in je dagelijkse omgeving waar je op reageert en waar je conclusies uit trekt, als je dat niet doet moet je geen schilder worden”.

Bekende werken van Lataster zijn het schilderij 'Spelende kinderen' (1954, opdracht gemeente Heerlen) en de monumentale plafondschildering voor het Mauritshuis in Den Haag ('Icarus Atlanticus', 1987-88). Zijn werk is vertegenwoordigd in een groot aantal museale collecties in binnen- en buitenland, waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam. Lataster is een van Nederlands meest succesvolle kunstenaars van zijn generatie.

De opening zal plaatsvinden op vrijdag 11 juni om 19.00 uur in de Grote of Barbarakerk door kunstkenner Ko van Dun, de muziek zal verzorgd worden door celliste Sanne de Graaf met werken van J.S. Bach en G. Crumb.

De expositie is te bezichtigen op zaterdag en zondag vanaf 11 juni tot en met 11 juli 2010. De openingstijden zijn zowel op zaterdag als op zondag van 12.00 tot 16.00 uur.
De expositie is gratis toegankelijk.

Kortom, kom kijken in Culemborg bij “Who’s afraid of Ger Lataster”!

Grote of Barbarakerk, Grote Kerkstraat 4, 4101 CB Culemborg

Stichting Pianomania, Postbus 515, 4100 AM Culemborg www.pianomania.nl
JJM van Veen, voorzitter, 0345-785844